Schuilkelders onder het Kazerneplein

Kort na de 2e Wereldoorlog: De kazernepoort en het Kazerneplein met op de achtergrond de Willemskazerne. Echter ter weerszijden van de poort (uiterst links nog een stukje en rechts helemaal) zijn heuvels grond te zien en rechts net voor de nonchalante soldaat is een ingang te zien. Dit blijken grote schuilkelders te zijn, die elk ca. 72 man konden herbergen.

Arie Saakes, vrijwilliger bij het gemeentelijk depot Archeologie, was in het Nationaal Archief in Den Haag en was zo vriendelijk, om dit even na te zoeken. Hij vond deze tekening met het jaartal 1947 van het Bureau Registratie Verdedigingswerken. Dit bureau was een onderdeel van de Genie van het toenmalige ministerie van Oorlog en had de opdracht om alle verdedigingswerken, zowel Nederlandse als Duitse, in kaart te brengen en op te meten.
Nu is het alleen nog de vraag of deze schuilplaatsen voor de Duitsers zijn gemaakt, of dat ze er al voor de 2e Wereldoorlog waren? Welke aannemer heeft ze gemaakt en wat was de aanleiding? Lijkt dit u interessant en wilt u ook wel eens iets dergelijks uitzoeken?
Wordt dan lid van de Werkgroep Vesting Gorinchem, onderdeel van de Historische Vereniging Oud-Gorcum info@vestinggorinchem.nl

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s