Werkgroep vesting bezoekt Archeologie

Enkele leden van de Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historische Vereniging Oud-Gorcum bezochten afgelopen zaterdag het gemeentelijk depot Archeologie en werden gastvrij ontvangen door enkele van de aldaar werkzame vrijwilligers Toos Busch en Martin Veen.


Vitrine met middeleeuws aardwerk, gevonden bij de Burcht van de heren van Arkel. Met ook aldaar gevonden enorme stenen kanonskogels.

Na enige gedachtenwisseling over de archeologie en geschiedkundige zaken in en rond Gorinchem, onder het genot van twee bakjes koffie, gaven Toos en Martin een uitgebreide rondleiding.

Het depot heeft natuurlijk heel veel aardewerk en nog diverse andere zaken. Hieronder zijn veel bijzondere en ook hele mooie stukken. Er is dan ook veel gevonden, wat de rijke geschiedenis van de stad Gorinchem reflecteerd. Maar als vestingwerkgroep laten we hier zaken zien, die gerelateerd zijn aan de krijgsgeschiedenis. Zoals deze pijlpunten.

Van links naar rechts: musketkogels, Minié kogels en een kanonskogel.

De Minié kogel was onderdeel van een bijzondere uitvinding in 1846, door de Fransman Claude-Etienne Minié. Dat was de uitvinding van de musket met de getrokken loop. Men trok aan de binnenzijde (van de tot dan toe altijd gladde loop) van de musket spiraalvormige groeven. Deze kogels hadden een holle staart en bij het afgaan van het buskruit werd de rand van die holle ruimte tegen de groeven geperst. Door die spiraalvormige groeven ging de kogel om zijn as draaien. Dit gaf een stabiliserend effect en de kogel bleef hierdoor langer kaarsrecht vliegen. Hierdoor kon hiermee over grotere afstanden precies worden geschoten. Daarna sprak men ook niet meer van musket, maar van geweer.
De originele Minié kogel had een staart met meerdere groeven. De hier getoonde kogels hebben één groef en zijn de later verbeterde versie. In Nederland noemde men die “puntkogel” nieuw model.

Diverse kanonskogels.

Het archeologisch depot overtrof onze verwachting, de hoeveelheid voorwerpen was groot, interessant, mooi en leuk, terwijl er ook aardig wat op het gebied van krijgshistorie te zien is.
Na bijna twee uur in het archeologisch depot zijn wij voldaan huiswaarts gekeerd en geinspireerd, om dit stukje te schrijven.

Zie ook de site https://www.archeologiegorinchem.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s