Meten is weten, dat blijkt maar weer!

Na de primeur in AD Rivierenland, even wat meer over het meten van de kanonnen in Gorinchem en een zoekactie:
Afgelopen woensdag hebben leden van de Werkgroep Vesting Gorinchem en een expert van het Kennis Centrum Waterlinies ( http://hollandsewaterlinie.erfgoedsuite.nl/ ), de maten genomen van de vijf kanonslopen, die (op prachtige affuiten) tentoongesteld staan op de vestingwal.

Deze maten worden vastgelegd in de database van het Kennis Centrum Waterlinies en kunnen zo makkelijk vergeleken worden met andere kanonnen, wat weer kan leiden tot meer informatie omtrent de herkomst van de Gorcumse kanonnen.

Zoals u ziet komt vrouwen- en kleermakersgereedschap hier goed van pas. Het is wel belangrijk, dat de juiste maten zo precies mogelijk vastgelegd worden en volgens een vaste methodiek. Onderzoek naar- en het meten van kanonnen is nog een hele wetenschap op zich. Een door het Nederlands Militair Museum ingehuurde internationaal gerennomeerde expert heeft daar een stukje over geschreven, zie http://www.militairmagazijn.nl/bronnen/armamentaria/artikel/bronnen_armas_xml_9a73f93c-9b26-43a6-958e-f043ec82e626/

Nu blijkt ook, dat de kanonnen bij molen Nooit Volmaakt, die als twee druppels water op elkaar lijken, toch flink verschillen. Eén van de twee is ca. 20 cm korter en heeft een iets kleiner kaliber.
We moeten nu opnieuw vaststellen wat de kalibers zijn, van milimeters omgerekend naar ponden.
Na gedane arbeid hebben we wel een biertje verdient op het terras van één van onze sponsoren. Maar daar blijft het niet bij, want het kenniscentrum zal ons de meetresultaten verstrekken, waarna de de Werkgroep Vesting Gorinchem tekeningen zal maken voor het Kennis Centrum Waterlinies.

We weten dat deze kanonnen voorheen in Gorinchem als stootpaal in de grond stonden op de hoeken van de Waterpoort en het Arsenaal (Tuighuis) aan de Boerenstraat en aan de Schuttersgracht. Ons is niet bekend, waar de kanonnen voor die tijd vandaan zijn gekomen en welke kanongieterij ze gemaakt heeft.
Hierboven ziet u een merkteken of symbool van de gieterij. Dit symbool moet een kanonsloop voorstellen. Dit is de enige van de vele foto’s, waarop het lijkt, of er drie kruisjes in staan, maar op de andere kanonslopen is dat weer helemaal niet duidelijk. Indien het inderdaad drie kruisjes zijn, ligt het voor de hand, dat dit verwijst naar Amsterdam.
Na uren speuren op internet, blijkt een dergelijk merkteken ook op bronzen VOC kanonnen voor te komen, gemaakt door de gieterij van Pieter van Seest. Echter deze goot alleen bronzen kanonnen en klokken van klein kaliber, dus de speurtocht gaat verder, maar dus wel in Amsterdam!

Met vriendelijke groet,

Hugo Ouwerkerk
Werkgroep Vesting Gorinchem
Onderdeel van de Historische Vereniging Oud-Gorcum

https://vestinggorinchem.wordpress.com/

https://www.facebook.com/vesting.gorinchem/

https://izi.travel/nl/nederland/rondleidingen-in-gorinchem

http://www.oud-gorcum.nl/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s