“De Bieb onder water”

Een tentoonstelling over het rampjaar 1672 en de Oude Hollandse Waterlinie in de bibliotheek aan de Groenmarkt 1, 4201 EE Gorinchem. Komt dat zien!

1672; Frankrijk, Engeland en twee Duitse vorsten vallen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan. Tegen die overmacht zou de Republiek kansloos moeten zijn, echter het land werd gered door Willen III, prins van Oranje Nassau, een waterlinie, de briljante admiraals de Ruyter en Tromp, en de ijver van de stad Amsterdam, die enorm bijdroeg aan de verdediging van de waterlinie.

Een zwarte bladzijde was de moord door het gepeupel op de gebroeders de Witt. De met zijn 22 jaar nog jonge prins was de rots in de branding, waaraan het volk, de edelen en het leger zich vastklampen. De prins ontpopte zich binnen een jaar tot een geducht staatsman en legeraanvoerder die uiteindelijk onversaagd voorging in de strijd, terwijl de musketkogels hem om de oren vlogen.

Het conflict duurde tot 1678 en zou als de Hollandse oorlog de geschiedenis ingaan. In dat jaar waren de aanvallers gedwongen om met de Republiek de vrede van Nijmegen overeen te komen. De succesvolle waterlinie was een blijvertje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s