Ravelijn in beeld

De Werkgroep Vesting Gorinchem heeft afgelopen zondag een studie uitstapje gemaakt naar de vesting Heusden. Dit is ook een vesting volgens het Oud Nederlands vestingstelsel en in dezelfde tijd aangelegd als de vesting Gorinchem. Deze vesting is in de zeventiger jaren van de 20e eeuw gerestaureerd, grotendeels naar de situatie van begin 18e eeuw.

Bij de restauratie is men schijnbaar uitgegaan van een vesting in staat van verdediging, want er zijn weinig bomen op de vestingwal en de voorwerken. Ook het schootveld is ook grotendeels vrij.Zo doende valt hier goed te zien hoe een dergelijke vesting in staat van verdediging er toen uitzag, Ook de samenhang en de vorm van de onderdelen van het vestingstelsel zijn hier mooi te ervaren.

Zo ook dit Ravelijn, want hier is goed te zien dat het een heeft wal aan de voorzijde.
Ravelijnen zijn verdedigingseilandjes in de vestinggracht, deze liggen voor de Courtine (rechte hoofdwal) en beschermen de Courtines grotendeels tegen direct vuur van een aanvaller. Hier zijn enkele bomen te zien, echter de Ravelijnen werden normaal vrij van begroeiing gehouden.

Echter in Gorinchem zijn de wallen op de Ravelijnen geslecht en zijn ze bedekt met volkstuintjes en bosschages. Daarom alleen al is een uitstapje naar Heusden nuttig om eens te kijken hoe ze eruit zagen in de tijd dat Gorinchem nog een belangrijke vesting was.

Dit is Ravelijn 2 in de Oostgracht van de vesting Gorinchem als weergegeven op de militaire plattegrond behorende bij het Genie Register van 1897. Hier is mooi de V-vorm te zien met de wallen aan de voorzijde en aan de achterzijde een kleine kom, om iets in de luwte aan te kunnen leggen met een bootje.

De rode cijfers geven de hoogte boven N.A.P. Hieraan is te zien, dat de hoogte van de borstwering bij het plateau in de Saillant (punt van de V) bedoeld was voor de opstelling van een kanon en dat achter de borstwering van de benen van de V het de bedoeling was, om musketschutters op te stellen.

Geheel rechts is een deel van het Glacis te zien, de groene dotjes stellen knotwilgen voor.
Dus in 1897 was dit al zo en tot op de dag van vandaag nog steeds. Dit wilgenhout was gebruikshout en werd in tijden van beleg gebruikt voor het versterken van de vesting met takkenbossen, fascines, schanskorven en voor beschoeiing van de borstwering.

Tot zo ver dit stukje vestingbouw.

M.v.g.,
Hugo OuwerkerK
Werkgroep Vesting Gorinchem

 

Advertenties

2 gedachten over “Ravelijn in beeld

 1. fred2114

  Beste Hugo,

  Ik had verwacht dat op de alv van de historische vereniging Oud Gorcum, afgelopen maandag ook iets gezegd zou worden over het feit dat komend weekeind forten weekeind is en wat de vereniging (en/of de werkgroep vesting) daar aan aktiviteiten doet. Niets dus. Ik ben vergeten er in de rondvraag naar te vragen.

  Behalve veel forten van de hollandse waterlinie zijn er ook vestingen die dan aktiviteiten hebben, zoals Naarden.

  Weet jij waarom er in Gorinchem helemaal geen aandacht voor is ??

  Met vriendelijke groeten,

  Fred Koorevaar

  ________________________________ Van: Vesting Gorinchem Verzonden: donderdag 12 april 2018 19:49 Aan: f.koorevaar@live.com Onderwerp: [New post] Ravelijn in beeld

  Hugo Ouwerkerk posted: ” De Werkgroep Vesting Gorinchem heeft afgelopen zondag een studie uitstapje gemaakt naar de vesting Heusden. Dit is ook een vesting volgens het Oud Nederlands vestingstelsel en in dezelfde tijd aangelegd als de vesting Gorinchem. Deze vesting is in de “

  Like

  1. Hugo Ouwerkerk Berichtauteur

   Beste Fred,

   Ja dan is de start Forten- en Waterlinieseizoen. Dat is heel goed opgemerkt, ik heb tegen de mensen van de gemeente die daarover gaan, afgelopen jaren dit ook al een paar keer gezegd. In Gorinchem deed men nooit mee met de activiteiten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en heeft men ook verzuimd, om uit die hoek subsidie te trekken, toen dat kon, om hier wat aan de vestingwal op te knappen. Men had toen in Gorinchem ook niet het besef, dat er wat op te knappen viel en dus geen plannen. ook de historische vereniging had daar geen aandacht voor. Sinds de Werkgroep Vesting Gorinchem de unieke authentieke vestingwal en de militaire geschiedenis onder de aandacht is gaan brengen, is dat wel wat gunstiger geworden. Tevens wezen onderzoeken over stadspromotie en de toekomst van Gorinchem uit, dat Gorinchem het meer van het toerisme moest gaan hebben en het feit dat Gorinchem een grote vestingstad, dit dan ook het “unique selling selling point” zou zijn.
   Echter dit schijnt alleen ingedaald te zijn te zijn bij de betreffende (nu ex) wethouder en de afdeling toerisme. Verder slaken andere wethouders en raadsleden af en toe de kreet vesting, maar hangen daar allerlei zaken aan op, die er helemaal niets mee te maken hebben, of er zelfs tegenin druisen. Het college neemt besluiten om vestingerfgoed te verkopen, wat ook helemaal haaks op het (geveinsde) beleid staat.
   De afdeling toerisme (nu de stichting City Marketing), krijgt wel de informatie van de activiteiten van de Hollandse Waterlinie maar sluit hier niet bij aan, zij organiseren dan ook geen activiteiten. Bij de historische vereniging leeft het ook niet en zij zijn ook niet gewent dat soort activiteiten te organiseren. Vooralsnog blijft het bij een excursie naar een waterliniefort op 19 mei. Verder is de het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie, betreffende het organiseren van activiteiten overgegaan op de ondernemersvereniging van alle ondernemers in de Hollandse Waterlinie. Daarvan krijgt de gemeente dus de informatie maar in Gorinchem zijn er geen ondernemers hierbij aangesloten. Dus er gebeurd niets. Ik heb zelf de Stichting Liniebreed Ondernemen benaderd met het melden van onze activiteiten, maar die komen daar niet in de agenda. Waarschijnlijk, omdat wij geen ondernemer zijn. De contacten moeten via de gemeente lopen, die wel als partij in die organisatie gezien wordt.
   Wij als vestingwerkgroep hadden wel wat kunnen doen Ik ben met een fietstocht langs de Hollandse Waterlinie bezig, maar heb de achtergrond informatie nog niet gereed omdat ik er niet aan toe ben gekomen (ik ben nog niet gepensioneerd). Verder moet dat ook enige tijd van te voren worden aangekondigd, dus dat wordt pas ergens eind mei/begin juni.
   Maar je ziet dus, als wij het niet doen, dan gebeurd er niets in Gorinchem, ondanks het hoog van de toren blazen over city marketing en promotie door mensen, voor wie het bij hun dagelijks werk hoort.
   Het lijkt mij een beetje dom om niet mee te liften met de promotie van de Stichting Liniebreed Ondernemen, maar de professionals in Gorinchem komen er ook niet toe.
   Stuur jouw mail ook even naar de secretaris van Oud-Gorcum http://www.oud-gorcum.nl/contact.html?id=1

   Met vriendelijke groet,
   Hugo Ouwerkerk

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s